Yorumlar
buraKargın (26 Kasım, 2008 01:25 Çarşamba)Harikulade bir iş. Teaser mantığıyla başlaması, heyecanlı müziği, gizemli yapısı ve 2 ay gibi uzun bir sürece yayılmasıyla stratejik olarak kotarılmış bir advergame. Bundan sonrası oyunun kalitesine, BP ile olan duygusal bağına ve tüketiciyle ilişkisine kalmış. Sadece ödülleri yeterli bulmadım. Onu da projenin bütçesine bağlıyorum. Malum 2009'un ilk ayları kriz yönetiminde geçecek. Gerçekten the original, tebrikler.
Aygül Pembecioğlu (26 Kasım, 2008 08:35 Çarşamba)Oyunun nasıl olacağını merak içinde bekliyorum. Aynı kalite ve titizlik devam eder umarım.
Aygül Pembecioğlu (26 Kasım, 2008 08:41 Çarşamba)Bu arada sorum var, oyunda yeni sorular geldi mi diye bak diyor. Her siteye girdiğimde tüm o kara tahtaya kadar gitme olayını yeniden yeniden yaşama yerine başka bir yerden tahtaya ulaşma yok değil mi? yani kayıtlı kullanıcı için giriş.
Taaa en baştan aynı denemeyi devamlı yaşaması 3. seferden sonra o kadar sıktı ki kapatıp kaçıcam :( Birisi bizi takip ediyorsa lütfen çözüm rica ediyoruz.
meriç (zalambodont) kara (26 Kasım, 2008 13:42 Çarşamba)
3D işini Türkiye'den bir firma yapmış! haha iyice güzelleşiyor bu iş :)
dozdenoir (26 Kasım, 2008 14:57 Çarşamba)Ttürkiyede 3d'nin hakkını vermiyorlar maalesef anima bu konuda tabiri caizsse para almayı başaran tek yer bence... İnsanlar bilgisayarda yapılıyor diye kolay birşey sanıyor olayı... ne olacak bilgisayar yapıyor işte diyorlar... Öyle olmuyor ama çoğu çekimden çok daha zorlu ve sancılı bir iş... Parasal konudan da tatminker bir kitle yaratılmadığından aklı olan uğraşmak istemiyor... diğerleri de deli olduğu için yapıyor : ))
buradaki "deli" yaratıcı, idealist, yılmayan bezmeyen, sıradışı niyetine kullanılmıştır.
c (27 Kasım, 2008 18:30 Perşembe)ben beğenmedim. kullanım için her seferinde ekran çıkıyor. hani kullanıcının eliyle keşfedip rahatça kullanabileceği bi interaksiyon yok. 3d dışında bi özellik yok gibi geliyor bu işte. bi de müzik te sinir bozucu. madem dönem otomobilleri dönem caz'ı falan koysalarmış.
üstelik soru: ten ten'in köpeğinin adı.
a) rin tin tin
b) değerli
c) milou
d) bişi bişi ama o değil.
c) milou doğru cevap olması gerek. ama yanlış dedi. bi soru için o kadar işkence çektim. ve bitti deneyim! bir daha girer miyim? hayır...
restless (27 Kasım, 2008 19:08 Perşembe)@c +1
Aydın (tetanoise) Gürer (27 Kasım, 2008 19:37 Perşembe)c + restless +2 de benden... +2 deyip geçmeyelim, neden olduğunu da açıklayalım bari...
1-) arkada çalışan servis tarafında sorunlar var, soru yüklenirken arada bir donup kalıyor ekran... (3 kez karşılaştım bu problemle)
2-) viki'nin söylediği "kaldığın yerden devam et,"opsiyonunun konulmayışı ciddi bir kurgu hatası olarak hemen görülüyor.
3-) animasyonların sepya tonu zaten gri olan arabirim içinde insanı iyiden iyiye boğuyor.
4-) sayfa neden üste yaslanılmış anlamış değilim. en son bu tip bir sayfayı sanırım 2000'lerin başında görmüştüm.
5-) yönlendirmeler için daha mantıklı bir plan düşünülebilirdi (sürekli ortada duran digiturk kumandası vari beyaz alan çokda sevimli değil açıkçası)
6-) ve son olarak, zannedersem bu kampanya bp tarihçesini anlatması için tasarlandı, ki loading ekranında da zaman tüneli vurgusu yapılmak istenmiş zannımca... ancak gerek gelen soruların içeriği olsun, gerekse arabirimin belli kısımları (loading ve kayıt formunun apayrı tarzları) [modern / eski] olsun sanki o "tarihçe" konseptini yansıtamamışlar.
restless (27 Kasım, 2008 20:54 Perşembe)@tetanoise +1 :)
meriç (zalambodont) kara (28 Kasım, 2008 10:52 Cuma)Sanırım olayın TEASER olduğunun farkında değilsiniz. bir daha hatırlatayım TEEESSSEEEERRRR.
Restless, tetanoise ve c; ülke içinden bu kalitede bir teaser örnekleyebilirseniz çok sevineceğim. gerçekten. Böyle konuşurken neyi referans aldığınızı merak ediyorum. Strateji ve uygulama bakımından "dışardan esinlenmeden" yapılmış en başarılı işlerden biri.
restless (28 Kasım, 2008 12:02 Cuma)İlk öncelikle hazırlayan ekibin eline sağlık, zalambodont'un da belirttiği gibi TR'de
büyük bir networke bağlı digital departmanın çıkardıgı en iyi işlerden.
Fakat işin kalitesini ne açıdan sorguladığımızı bence tekrar düşünmemiz gerekiyor.
Şu an yayında olan çalışma daha teaserdır, doğrudur ama teaser dediğin işin altında markanın kocaman logosu yer almaz veya 10 dk. loading yaparak kullanıcıyı büyük bir beklenti içine soktuktan sonra, 3d oluşturulan bir ortamda tek yönde gitmek zorunda bırakarak
''kardeşim madem 3d yaptınız bu devirde niye serbest hareket edemiyorum'' demesine yol açmaz?. Bu kadar basit bir interaksiyon 2005 yılında 3D hazırlanan Bosch evinde bile yapılmıştı.
En önemlisi ise
teaserda amaç merak uyandırmak beklenti yaratmaktır. İnsanlarda bu hissiyatı tetiklemek içinse web'i diger mecralardan üstün kılan
kullanıcı etkileşimini hikaye ve kurguya iyi yedirebilmek gerekir. Bu çalışmada bence bu yönden zayıf....+1'lerim bu yüzden ;)
Son olarak hepimiz biliyoruz ki, tasarımı isterse 3d isterse 4d hazırlanmış olsun bu teknolojiler iletişimde birer araçtır, işin kalitesini veya başarısını belirleyen temel unsurlar olarak görülmemesi gerekir.
Tr'de simdiye kadar yapilmis en basarili teaser'a örnek vermek gerekirse:
http://www.csdlab.com/portfolio/fiat/sizianlayanoto/index.htmlYurt dışında ise şu an bu geldi aklıma:
http://www.070829.com/ Aydın (tetanoise) Gürer (29 Kasım, 2008 00:14 Cumartesi)restless'ın yorumlarına tamamen katılıyorum (ha arkadaş değiliz kesinlikle, belirteyim ;))
eklemek istediğim türkiye'de daha öncesinde de restless'ın vermiş olduğu linea örneğinin de dışında Ypsilon içinde yapılan "gerilla + interaktif" bir teasing kampanyası gene c-section tarafından yapılagelmişti. Ha keza kimin yaptığını hatırlamasamda meseleyi pilotlukla bağlayan bir araba (toyota aurismiydi yoksa? settar yardım!) bir teaser daha yapılmıştı... örnekler çoğaltılabilir elbette.
lakin yapmak istediğimiz türkiye içinde yapılmış çalışma kalitesini baz alarak "e ne güzel uğraşmış işte çocuklar" demek midir? yoksa, bakın dünya neler neler yapıyor (doritoslar, nokialar...) "biz acaba dünyaya ne ölçekte kafa tutabiliyoruz?" mudur? ha bunun ayrımına varamazsak zaten her büyük ajans altında bir interaktif departman kuracak ve bir miktar sonra "360 derece reklamcılık" safsatası altında işlerin kalitesi de yerlerde sürünmeye başlayacaktır. oysa biz karşımızda duran 90 derecelik reklamcılıkta henüz emekleme dönemindeysek bence kesinlikle işleri şişirmemeli, tam tersine uygun bir üslup ve objektif bir gözle eleştirmeliyiz.
türkiye'de çok çok daha kaliteli 3d prodüksiyonlar yapıldı ve halen daha da yapılmakta. hoş bir işin 3d yada 2d olması ne derece bağlayıcıdır o ayrı bir konu. dünyanın peşinden koştuğu trend'lere baktığımızda artık flash + real time 3d entegrasyonundan bahsediyoruz. yani artık beklenti çıtamız bundan 2 sene önceye göre epeyce yükseldi... ve yazılım firmaları ve ajanslar da dahil olmak üzere bu teknolojilerin mevcut altyapılarla entegrasyonunu çözmek sürecinde ciddi anlamda çaba sarfediyorlar...
en azından interaktif sektörün içinde olan bir "çalışan" olarak, eleştirebilmeyi becerdiğimi ve bunu "kötü niyet" gütmeden yaptığımı görebiliyorum.
dediğim gibi, bu piyasadan insanların daha çok ekmek yemesini istiyorsak, pastayı büyütmeye çalıştığımız kadar pastanın lezzetini de düşünmek zorundayız. toplam iş kalitesi zaten kampanyanın sonuçlarına otomatik olarak yansıyacaktır.... ve biz her geçen gün çıtayı yükseltmek için çabalamalı ve yükseltmeliyiz de!
Aydın (tetanoise) Gürer (29 Kasım, 2008 00:19 Cumartesi)ha birde yazılarımızda BÜYÜK HARF kullanmazsak sevinirim bundan sonrasında... bigucanların içinde bunları anlayamacak kadar beyinsizlerin olabileceğini düşünmüyoruz herhalde değil mi?
burakma (29 Kasım, 2008 15:32 Cumartesi)OgilvyOne ekibine tebrikler!
Güzel ülkemizde böyle işlerin çıkmasını destekliyorum.
Yeni projelerle farklı bakış açıları oluşturmak hepimizin işi.
Yukarıda da belirtildiği gibi, pastayı büyütmek hepimize düşüyor.
Ve pastayı büyütürken lezzetine de dikkat etmemiz gerekiyor.
Bu noktada, olumlu/olumsuz eleştirilerin dozajı da önemli.
Çünkü herkes gerçekle gerçek dışını birbirinden ayırabilecek donanıma sahip.
Değilse de olmalı, bu gidişle olacaktır da.
Hadi kalın salıncakla,
hepimize iyi çalışmalar..
restless (29 Kasım, 2008 17:51 Cumartesi) dozdenoir (29 Kasım, 2008 21:59 Cumartesi)@restless : ))
c (30 Kasım, 2008 21:14 Pazar)emek değerli bir şey. ama emeğin en büyük israfı; çok daha güzel olabilecek olan birşeyin, küçük hatalarla yok olması. bir fikir masada konuşurken süper olsa bile uygulamadaki hatalar o işin tamamen işlevini yitirip negatif bir etki yaratmasına yetiyor.
ilk yorumumdaki mesajlara bakarsanız görsellik ve fikir değil kullanıcı deneyimiyle ilgili olduğunu görebilirsiniz. ha görsel olarak da bence çok daha iyi yerlere gidebilirdi.
bu sektörde çalışan herkes gibi ben de iyi iş yapmanın zorluklarını biliyorum. 10 yılda yaptığım tek işi bile mükemmel olarak nitelendiremem.
ancak olmamış bir işi yere göğe sığdıramamak, eleştirmeden "bizde bu kadarı bile iyi... beğenelim!" demek, bizi ilerlemeye ve gelişmeye, daha fazla emek sarfetmeye götürmez. rahatlık içinde kendi düşük çıtalarımızdan atlayarak egomuzu şişiririz.
daha kötüsü de gerçekten beğenilmeyi hakeden işlerle haketmeyenleri ayırmayacak bir noktaya gelebiliriz.
yani benden bütün eleştirilere, kendi işlerime bile olsa +5.
c (18 Aralık, 2008 12:46 Perşembe)gettheglassımtrak
Yorum yapmak için
- sisteme
kayıt olabilir,
- Bigu üyesi iseniz ana sayfadan
giriş yapabilirsiniz.