- 41?29!, Junior Sosyal Medya Uzmanı ... (1/8)
- iGOA, New Business Developer arıyor... (2/8)
- Wanda Digital, Actionscript Develop... (3/8)
- Voden’de çok iş var! (4/8)
- Pixelplus Interactive, Jr. Dijital ... (5/8)
- 41?29!, mobil pazarlama uzmanı ya d... (6/8)
- Project House kendine hakim olamayı... (7/8)
- Eggrobot Seni İstiyor! (8/8)
2008 Bigumigu.com Milli Takım Oscarları
Mademi hepimz burdayız oscarları belirleyelim :)
Ankete katılmak isteyenleri buyrun şurdan alalım...
2-3 saate bir rapor vereceğim neler olduğu konusunda :)))
İŞTE ADAYLAR
Garanti
Ülker
Turkcell
TT NET

Efes Pilsen

Petrol Ofisi

Coca Cola

Bu arada üyelerimizden İbrahim Yavuz şahane br banner yapmış. Hemen sitenin sağına ekledik :))) Eklemek isteyen herkes sitesine koyabilir :D
İbrahim ellerine sağlık çok beğendik :)))

Oylamamızın yayılması için destek veren
elma alt shift, sunipeyk'e ve cisday.org'a çok teşekkür ederiz (unutmadan belirtmek istedim :D)
Kaynak: buraKargın
Kategoriler: Bigumigu
Etiketler: milli takim reklamlari oylamasi 2008

11 Haziran, 2008 16:00 Çarşamba
| Paylaş |
http://www.poas.com.tr/default.aspx?pg=52

bazilarini izlemedim ben hala :(
teşekkürler bilgilendirme için.
arda ekliyorum buldukca buraya da oraya da cnm.
riliys aypi demek isterim sayın viki, bırakınız aypimizi girelim :)
Şu anki durum şöyle :)

Coca Cola'nın reklamını internette gören var mı ya da diğer resimzi adayları? :))
THY, Efes Pilsen, Mercedes,PO...
kim bakıyım onlar :)
bombabombanoktakom :D
ismail YeKe ve yurtseven kardeşler mi söylemiş harbiden bunu ya :D amanın amanın...
korktum!!!

Madem sponsorluk konusu açıldı, dikkatimi çeken ve süper rahatsız olduğum bir noktayı paylaşmak istiyorum;
"Sponsorların korunması."
İşten dönerken, Bağdat Caddesi'nde bir baktım, Coca Cola ile iş birliği yapıp, belediye bütün caddeyi donatmış. Ne o, milli takıma başarılar diliyorlar.
Geçtiğimiz günlerde Galatasaray'ın kutlamalarının yapacağı döneme denk gelen 1-2 gazetede Mey'in reklamı vardı, diyor ki "Galatasaray'ı tebrik ederiz."
Milli Takım'ın, Galatasaray'ın ve daha nicelerinin sponsorları var, ciddi paralar ödeniyor ve bunların rüzgarından da bir takım insanlar faydalanmak istiyor.
Bu noktada ise ne GS, ne Milli Takım ne de diğerleri kalkıp bir kelime laf etmiyor.
Öte yandan UEFA, Euro 2008 organizasyonu için çok ciddi kurallar koymuş, sponsorları korumak adına. Onu da geçtim, maç izlemeye göndereceğiniz adamlar için dahi bir yönetmelik var, şunları giyer, bunları giyemez diyor UEFA.
Kısacası, "sports marketing" denilen olay için bizim biraz daha yol almamız gerekiyor anlaşılan.
THY'nin reklamını Skylife'da (bu muydu onların dergisinin adı?) gördüm. Kırmızı beyaz krampona kuş kanadı takmışlar, stadyumun üzerinde uçuyor, gerçekten korkunç.
Mercedes-Benz'in dergilerde rastladığım bir ilanı var, otobüs krokisi gibi bir çizimin üzerinde taktikler vs var, basketbol ve futbol için uyarlanıyor bu bildiğim kadarıyla.
Efes Pilsen ise maç izleme aktivitesi yapıyor, "Aklım fikrim futbol" diye bir kampanya mevcut. Euro 2008 için de yine çeşitli görseller, multipackler var. Reklam kısıtları ise televizyonda görülmüyor olmasının bir sebebi.
PO'nun da yine korkunç bir reklamı mevcut, YouTube'da falan bulup koyucam buraya.
Sen de yeniden gorursen cep teli ile filam cekip yollayabilirsin bana :)) Çok çok makbule geçer :D
Bütünleşik pazarlama iletişimi açısından düşünürsek kategoriler çoğalabilir aslında. TV, basılı mecra, internet dışında; en azından sokakta karşımıza çıkan standları, gördüğümüz gerilla faaliyetleri, yeni çıkan ürünleri ve turnuva esnasında yapılan aktiviteleri baz alarak oylar da verilebilir. Aşağıdaki haberde bahsediyor biraz.
Referans gazetesinde sponsorların ne yaptığı hakkında geniş bilgi var. Ülker ve Mercedes tanıtım faaliyetlerinde bir hayli iddialı. Kolay gelsin diyelim...
Ve buyrunuz son durumumuz...

Ama sponsorlar konuşma yaparken çoğu yoktu. NBA neredeyse boş salona konuştu.
Ders: Sponsor aramak için orada olması gerekenler bile dinlemiyorsa...
ve işkence devam eder... orada durup beynim şöyle devam eder:
- ne? nasıl yani? kedi, panter kedi değil mi bizim ki komodo ejderi mi desek? olmaz. sizinki kedi de bizimki manda mı sen ne biçim konuşuyorsun... bu ülkede mutlu yaşamanın yolu ayrıntılara takılmamaktır. ayrıca mercedes i göremedim ama hepsi birbirinden berbat geliyor bana garanti'deki emek müstesna. ama o da berbat :) hedef kitlede değilim tabii sevmem futbol dünyasını.
En iyi sahiplenen
Ülker - yakın takipte Turkcell
En iyi costuran
Ülker - yakın takipte Garanti
En iyi goruntu
Garanti - yakın takipte Ülker ve Turkcell
En iyi sarki
Ülker - yakın takipte Turkcell
En cok konusturan
TT Net - yakın takipte Garanti ve Ülker

Hep o Turkogiller yüzünden.Korkudan Milli Takım'ın başarılı olmasını da isteyemiyorum. Hayır bunlar yanlışlıkla kupa falan alır gelir evimizi barkımızı yıkarlar sevinç ayağına.
Gerçi bunlar kendi aralarındayken böyle asarım keserim görünüyor izlediğim kadarıyla. Dışarı çıkarken bile önden tıfıl Sabri'yi gönderiyorlar.
Ayrıca bu sene Milli takımımızın Sponsorlarını değil de kendini pazarlaması gerektiğini düşünüyorum. son 2 büyük organizasyonu kaçırdık zaten. bir öncekinden de ilhan mansız dışında bir şey pazarlayamadık. Bu sene bir şekilde bir iki yıldız futbolcu çıkartıp pazarlamamız gerekiyor.
Yoksa ne diye o kadar masraf yapıyoruz.



Bi de dün Darty'nin "Milli Takım'a başarılar dileriz" tarzında billboard ilanını gördüm, bu akşam da onu çekicem.
Bulamayanlar için girişte Milli Takım için hazırlanmış video var.
http://www.efeskeyfi.com/aklimfikrimfutbol/
Bu da dün bahsettiğim "Aklım Fikrim Futbol" olayı.
Penny müthişssin!!! :)) Ellerine sağlık hepsi için :))
Dediğim gibi, reklam kısıtlarından dolayı Efes reklamını televizyonda görmek mümkün değil.
En iyi sahiplenen
Ülker - Turkcell eş oydalar...
En iyi costuran
Ülker - yakın takipte Turkcell
En iyi goruntu
Garanti - yakın takipte Turkcell
En iyi sarki
Ülker - yakın takipte Turkcell
En cok konusturan
TT Net - yakın takipte Garanti

Bir de sponsorluk dışında aylar öncesinden Haluk Ulusoy'un TFF adına başlattığı Her İlçeden 1 Yürek 70 Milyon Tek Yürek kampanyası vardı. Burdan da izlenebilir. O da tezahüratı açısından fena değildi. Amacı tartışılır.
Bu arada farkettim de 'yürek' kelimesini ya da temasını kullanmayan yok gibi. Çok tutuyor demek ki...
En iyi sahiplenen
1. Ülker
2. Turkcell
En iyi costuran
1. Ülker
2. Turkcell
En iyi goruntu
1. Garanti
2. Ülker
En iyi sarki
1. Ülker
2. Turkcell
En cok konusturan
1. TT Net
2. Garanti

Not: pazartesi update edeceğim yeni sayıları bundan sonra, heyecan olsun azıcık :)
Petrol Ofisi
Coca Cola
Sponsor olmayanlarin, sponsor haklarini istismar etmesi konusunda da sponsor olunan sey/takim sesini cikartmali asil. "Sen nasil benim parami vermeden adimi kullanirsin?" diyerek. Para verip sponsor olanlara ayip yoksa di mi? Milli Takim adini, logosunu, futbolcusunu kullanmadan iletisim yapip "Haydi Turkiye" falan demek bu siniri ihlal etmek midir onu bilemiyorum. Fikri ya da bilgisi olan?
Dediğim gibi, sponsorların korunmasına dair bir kanun vs yok ülkemizde bildiğim kadarıyla. TFF'in koruması gerekiyor bu durumda, bunlar benim sponsorumdur, diğerleri benim adımı, oyuncularımı kullanarak reklam yapamaz gibilerinden. Bugün yine "başarılar dileriz" tarzı bir sürü reklam var. Hayır efendim, başarılar falan dileyemezsin. O zaman 14 sponsor da kuruş ödemeden, sadece gazeteye çıkarak adını duyursun, iş mi bu şimdi ?
elma alt shift ve sunipeyk'e çok teşekkür ederizzzzz :))) sitelerinde haber olduk, oylamalardaki durumlar değişti diyim size :D
-bence firmaların başarılar dilemeleri sponsor haklarını taciz anlamına gelmiyor.. çünkü onlar sadece "başarı dileyebiliyorlar".. zaten bu majestik kampanyalarla "ha gayret" tadındaki bez afişler arasında da devasaa farklar bundan kaynaklanan.. sponsor olan oyuncuyu reklamında kullanıyor, maç görüntüsünü kullanıyor, oyuncunun anasına kadar kim varsa görsel işitsel malzeme olarak reklamın kampanyanın bir parçası olabiliyor.. şimdi ben kalkıp "mezzoalto milli takıma başarılar diler" diye bastırıp reklam versem kim beni ne kadar hatırlayacaksa darty'i filan da o kadar hatırlayacaklar, yani bunlar -kıyaslamalı olarak- reklam bile olmuyor bence, özellikle de işin içinde böylesine görkemli kampanyalar varken.. 2 afiş, üç gazete ilanıyla da konuşulmaya değer bir fark yaratmaları sponsorları sahip olduğu avantajlar karşısında mümkün değil.. yani ülker'in veta turkcell'in yaptığı şeyle bu gazete ilanlarını karşılaştırmamak lazım, fark çok büyük..
ve tabi o hesaplara girmeye kalktığımızda, bigu'nun açtığı bu yarışmanın da açılamıyor olması gerekmez mi? milli takıma başarı dilemiyor ama milli takım kampanyaları üstünden bir kampanya yürütüyor, euro2008'in logosunu kullanıyor.. varolan bir rüzgarı iyi değerlendiriyor.. ama hiçbirimiz bunu böyle algılamadık değil mi?
- bi de mevzu milli takım sonuç olarak, milliyetçi duyguları güçlü bir toplumda bu "başarı dileklerini" ilan etmemek çok daha büyük bir kayıp olabilir bir marka için.. settar'ın da dediği gibi futbolu sadece sponsorların tekeline koymak hele de milli maç söz konusuysa olası görünmüyor..
-biz burda sadece ana sponsorların kampanyalarını karşılaştırıyoruz değil mi.. çünkü mesela teknosa'nın kampanyası da çok başarılı bir kampanya aslında, ama onlar sanırım sadece teknoloji sponsoru..
- son olarak geç kaldım tabi ama yarışmanın adı "milli takım kampanya oscarları" olsa daha iyi olurdu sanki:) (içimdeki hakkı devrim'e dur diyemedim)
Milli takıma herkes başarılar dileyebilir, nasıl ki tuttuğumuz takım şampiyon olduğunda bayrakları asıyoruz; kendimizi ifade ediyoruz; gazetelere verilen temenni ilanları da bu açıdan düşünülebilir.
Sponsorluk anlaşmasına göre mezzoalto 'nun da dediği gibi milli takımın maç görüntülerini, anlaştığınız futbolcuları ve yakınlarını, kampanyaya destek veren şarkıları ve biz milli takımın sponsoruyuz mesajını kullanabilirsiniz. Bu hakları elde etmek ve tüketicinin zihnine milli takıma destek veren şirketler(işletme, marka, kurum..vb) olarak yerleşmek için paralar ödeniyor. Uzun vadede elde edilen etki(satışlar ve bilinirlik) düşünüldüğünde sponsorluğun amaçları ve yararları daha net anlaşılır diye düşünüyorum.
Brent Pickett'in bu konuda ele aldığı bir sponsorluk yazısı var, sponsorluğun neden ve nasıl seçilmesi gerektiği, amaçları, stratejisi, özellikleri ve sonuçları anlatılıyor. Global(genelde ABD bazlı) ele alınmış ancak yine de bilgilendirici bir yazı, sonuna kadar okumanızı öneririm.
Özellikle sponsorluğun faydalarını paylaşmak istedim:
- Sponsorluklar, hedef kitlenin belirlenmesinde çok etkili olabilir.
- Sponsorluklar, bir başka iyeliğin uygun yönlerini ve çağrışımlarını doğrudan kullanma konusunda benzersiz bir yeteneğe sahiptir.
- Sponsorluklar, son derece interaktif olabilir ve bu sayede, müşterilerle deneyimlere dayalı ilişkiler kurma fırsatı sunar.
- Sponsorluklar, geniş çaplı erişim ve tanınma imkanı sunar.
Harcamalar hakkında şu kısım da önemli:
Sponsorluk harcamaları, iki kategoriye ayrılabilir: sponsorluk hakları kazanmak ve bu hakları kullanmak için yapılan harcamalar. Sponsorluk harcamaları medyada açıklandığında, veriler, tipik olarak şirketlerin sponsorluk haklarını güvence altına almak için yaptıkları ödemeleri yansıtır. Buna, hakları kullanma aktiviteleri için yapılan harcamalar dahil değildir. Sponsorluklar için ne kadar harcanacağını planlarken her ikisini de dikkate almak önemlidir. Kullanım ücretleri, çoğu zaman sponsorluk haklarına yönelik orijinal ücretlere denktir ya da bunları aşar. Örneğin, yapılan açıklamalara göre, FIFA 2002 Dünya Kupası resmi sponsorluklarının bedeli 20 ile 28 milyon dolar arasındaydı. Resmi sponsorlardan Adidas, yatırımlarını tam olarak değerlendirebilmek için kabaca 88 milyon dolar harcadı. Analiz, etkinlikle ulaşılması istenen çağrışım düzeyi, rakiplerin aktiviteleri ve böyle bir sponsorlukla sağlanacak potansiyel faydalar dikkate alınarak yapılmalıdır.
Künyesi şöyle:
Müzik: Emre Irmak Söz: Pınar Andı
Vokal/Söz: Ege Çubukçu
Düzenleme: Taşkın Sabah
Ttnet'in kısa reklamında futbolcuların anneleri hep birlikte ayakta 'En büyük Türkiye, başka büyük yok!' diye bağırıyor. 5 çayı izlenimi vermek için mi kapalı alanda çektiler bilmiyorum fakat biraz yankı yapıyor sanki... ATCW'nin sitesinden izlenebilir.
Ray sigortanın bu aralar TV'de dönen reklam filmi de dikkatimi çekti. Fırsat bu fırsat deyip 'ray ray ray ray' müziği eşliğinde milli takıma destek filmi yapmışlar sanki(kırmızı beyaz renkler ve taraftar görüntüleri oldukça fazla) ama bağlantıyı anlayamadım. Havada kalmış biraz. Filmi bulamadım.
Mezzoalto; Hakkı Devrim Oscar'a da karşıdır :)
O yüzden yarışmanın adı 'Milli Takım Kampanya Biguları' olabilir :)) Ardından da 'Bigu Ödül Töreni'nde kampanya sahiplerine ödülleri verilirdi. Keşke Kristal Elma tarzında kendi aramızda yaratıcı işleri değerlendirebilsek ve jürisiz bir yarışma konsepti kurup hayata geçirebilsek. Bu yarışma belki ön ayak olabilir. Bakalım...
Son durum şu şekilde
(Toplam 350 oy verildi şu ana kadar)
En iyi sahiplenen
1. Turkcell
2. Ülker
En iyi costuran
1. Ülker
2. Turkcell
En iyi goruntu
1. Garanti
2. Turkcell
En iyi sarki
1. Ülker
2. Turkcell
En cok konusturan
1. TT Net
2. Garanti

Not: Oylamamız 13.06.2008 cuma akşamı bitecek :)
buyrun butun reklamların linkleri.
bu arada alialtugkoca'nın blogunda hem bizim oscarları hem de reklamlar hakkında yorumları var. Bizim sitede de konuşmasını çok isterdim :) Kaçıran blogundan okuyabilir düşüncelerini :))
Bize link verdiği için çok teşekkürler :D

Son durum şu şekilde
(Toplam 400 oy verildi şu ana kadar)
En iyi sahiplenen
1. Turkcell
2. Ülker
En iyi costuran
1. Ülker
2. Turkcell
En iyi goruntu
1. Garanti
2. Turkcell
En iyi sarki
1. Ülker
2. Turkcell
En cok konusturan
1. TT Net
2. Garanti
Arkadaşlar çok teşekkürler :)))))
Euro 2008 logosunun ve isminin kullanımı vb konularda SSS bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.
Meraklı olana 8-10 sayfalık bir pdf dosyası da mevcut.
'THY reklam filmi yapmadı. Son dönemlerde Star Alliance ve Anadolu Jet ile ilgili yürüttüğü basın çalışmalarıyla gündeme gelen THY, 'Futbol yerde başlar, coşkusu havada yaşanır' sloganıyla Milli Takım'a atfen bir basın ilan çalışması yaptı.'
Cuma günü oylama sonuçlanıyor ve an itibari ile 498 kişi oy verdi.
Son durum şu şekilde
En iyi sahiplenen
1. Turkcell (ciddi anlamda açtı arayı)
2. Ülker
En iyi costuran
1. Ülker
2. Turkcell
En iyi goruntu
1. Garanti
2. Turkcell
En iyi sarki
1. Ülker
2. Turkcell
En cok konusturan
1. TT Net
2. Garanti

- ERA Research & Consultancy’nin Euro 2008 Avrupa Şampiyonası ve Türk Milli Futbol Takımı’yla ilgili reklamlara yönelik farkındalık araştırması 'en çok konuşturan' reklamlar sıralamasını doğrular gibi.
'202 kişiyle yapılan telefon görüşmelerinde yardımsız (spontan) olarak sorulduğunda halkın %15’inin bu konuda yayınlanan reklamları hatırlamadıkları görüldü. Halen yayınlanmakta olan reklamlardan yardımsız olarak en çok hatırlanan reklamların başında %40 ile TTNET ve %26 ile Garanti Bankası/ TÜRKO geliyor. Bu iki markayı Coca-Cola, Ülker, Turkcell, Petrol Ofisi ve Cola Turka takip ediyor. Markadan bağımsız olarak diğer belirtilen cevapların başında ise TTNET’in ana konusu olan “futbolcuların annelerinin reklamı” ile “Gülben Ergen reklamı” geliyor.'
- Ttnet'in birinciliği beni hiç şaşırtmadı. Futbolcuların annelerini kendi aralarında oğullarıyla laf yarışına sokmak çoğu evde yaşanan bir durum ve bunu Türk halkına sunmak akıllıca. Yalnız annelerin markanın önüne geçmesi yine de tam anlamıyla engellenememiş. Reklam filmini futbolcuların annelerinin reklamı şeklinde hatırlayan yüzde azımsanmamalı. Belki Servet yerine, Ttnet lafı filmde espri konusu(mesela; ana sponsor gibi yâr olmaz :D) haline getirilseydi, yüzde artabilirdi. Garanti de kod adı 'Türko' tanımlı desteğiyle daha önce bahsedildiği gibi bizim yüreğimiz yerine futbolcuların yüreğine oynadı ve millilerin gücünden rakiplerin korkması gerektiğini bize hatırlattı. İsviçre maçı bu kampanyanın da kaderini bir bakıma belirleyecek. Coca-Cola'nın Ülker'in önüne geçmesi ilginç. Ülker'in iyi pir parça seçimi ve takımı sahiplenen reklamı daha üst sıralarda olabilirdi. Coca-Cola'nın yıllardır milli takıma desteği ve kırmızı-beyazla anılması, üzerine bir de tvlerde yüksek görünürlük sağlaması bu duruma yol açmış olabilir.Turkcell'in aynı reklamla çıktığı bu yarışta orta sırada olmasını da normal buldum diyebilirim.
Tutamadım yine, çok yazdım. Kampanyaları yorumlamak hiç bu kadar zevkli olmamıştı. :))
Toplam 570 oy ve son durum şu şekilde...

En iyi sahiplenen
1. Turkcell (Ülker'in artık arayı kapatması zor görünüyor)
2. Ülker
En iyi costuran
1. Ülker
2. Turkcell
En iyi goruntu
1. Garanti
2. Turkcell (Turkcel Garanti arası çok çok az)
En iyi sarki
1. Ülker
2. Turkcell
En cok konusturan
1. TT Net
2. Garanti
Önceki dönemde TFF çeşitli firmalara ihtarname çekmiş, sitelerinde yer alan çeşitli ibareleri kaldırmalarını istemiş, kısacası bir sponsorun korunması durumu mevcutmuş.
Örneğin Sütaş'ın çalkala yavrum tarzındaki reklamından yaklaşık yarım saniyelik kırmızı beyaz, Milli Takım'ı çağrıştıran kısmını kaldırtmışlar.
Şu an ise TFF'de değişen bir takım isimlerden sonra Eurp 2008 döneminde sponsorların korunması hakkında bir işlem yapan veya takip eden bildiğim kadarıyla yok.
Bu arada bugün farklılık yapıp kullanılan 596 kişinin oy sayılarını da ekliyorum :)))
En iyi sahiplenen
1. Turkcell (218 oy)
2. Ülker (169 oy)
En iyi costuran
1. Ülker (189 oy)
2. Turkcell (145 oy)
En iyi goruntu
1. Garanti (186 oy)
2. Turkcell (169 oy)
En iyi sarki
1. Ülker (227 oy)
2. Turkcell (180 oy)
En cok konusturan
1. TT Net (208 oy)
2. Garanti (113 oy)

Arkadaşlar oylamamız bu akşam itibari ile bitiyor :)
Son durumu yeni bir haber yapıp bildireceğim.
Oylamaya katılan herkese çok teşekkürler.
"hahaha bekle avrupa..dostuz biz işimiz yeşil sahada.. hahaha belki de avrupa..tanımayız kimseyi kupat uğrunda.. hahaha belki de kaplumbağa..dostuz biz tanımayız yeşil sahada.."
dinlemeniz lazım..:))
"milli maçlar sırasında tribünlerin bunu söylediğini düşünsenize.." şeklinde konuşmalar geçtiğini de düşünüyorum.. ece hanım'ı severiz ama herşey komplo teorileriyle çözümlenmiyor..
vikicim, merakla bekliyoruz..;)
önceki haber
